Tuesday 25 December 2012

Resepi : Donut


As-Salam....... kita kongsi resepi lagi ya. Kali ni resepi Donut laks. Kalau yang ada ramai anak tu mesti suka kan? biasanya kanak2 kan suka sangat ngan donut. Tambah2 lagi kalau kita buat sendiri sudah tentu lah dia orang boleh makan puas2. Sekarang ni donut pun boleh tahan juga mahalnya. Apa kata kita buat sendiri... puas hati dapat ngap sepuas2 perut.


Donut ni memaaaaang gebus segebus-gebus nya.....hehehe. Ai dah banyak kali cuba resepi donut tapi tak segebu donut ni. Ai suka sangat ngan resepi Hasue ni dan dah banyak kali ai buat donut ni. Terima kasih Hasue kerna sudi mengongsi resepi donut yg marbeles ni. Izinkan ai share resepi you kat sini ya.

DONUT

Sumber : Hasue
Posted by : Ummisarahkitchen

Bahan2nya.

  • 500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi (guna tpg biasa pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram
  • 50g Marjerin
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak sayuran)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur-
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)


Cara-caranya:

  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit-
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan.
  6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan..(lebih ringan/kmbg doh,lbh gebu laa donut tu nanti)jadi kalo nak donut extra gebu kena laa sabor sket yer..hee
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda.

~SELAMAT MENCUBA~


No comments:

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...