Friday 21 December 2012

Resepi : Apam Belang

Assalamualaikum...... lama jugak ya ai tak berkongsi resepi. Apa kata ari ni kita cuba resepi Apam Belang ni. Rasanya memang sedap..... lembut....gebus.... dan tak terlalu manis. Lebih kurang rasa macam apam polkadot gitu tapi yang ni versi loyang hehehe....


Hah..... nampak tak gambar tu? ada perbezaan kan? memang dah dua kali ai buat apam ni. sebab tu lah ai cakap sedap.... cubalah. bahan2 nya pun tak susah dan cara buat nya pun simple saje. Dah ramai yang mencubanya lagipun apam ni pun dah lama femes cuma ai jer yang ketinggalan.... tapi tak per yang penting buat. Ok, kite tengok resepi nya ya. ai dapat resepi ni dari dapur Kak Ita dan Kak Ita pun dapat dari sumber lain.

APAM BELANG
Sumber : Shamama, UcuBakeryKak Ita
Posted by : Ummisarahkitchen

Bahan-bahan
4 biji telur
2 sudu teh ovallet
1 sudu teh esen vanilla
300gm tepung gandum
220gm gula halus
250ml santan kara (200ml santan + 50ml air)
1 sudu teh baking powder
pewarna

Caranya
1.  Pukul telur, gula dan ovallet hingga gebu
2.  Masukkan santan dan esen vanilla dan kacau sebati
3.  Masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder dan kacau rata.
4.  Bahagikan adunan pada 3 bahagian dan warnakan
5.  Tuang selapis demi selapis hingga habis. Kukus 30 minit hingga masak.



Senang kan? sesuai untuk breakfast or minum petang. Kacau2, kukus dan apa lagi ngap ler..... Makan time suam2 lagi sedap. Suap punya suap.... tak sedar dah banyak keping dah masuk mulut.


Thanks pada yang sudi berkongsi resepi apam ni. Selamat Mencuba ok....

No comments:

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...