Friday, 11 April 2014

Doorgift untuk Majlis Cukur Jambul

Assalamualaikum..... salam pagi jumaat semua. Mesti sibuk hari ni kan.... maklumlah hari jumaat kat ganu ni cuti so aktiviti membasuh, mengemas dan macam2 lagi nak di buat hari ni. Mesti huru hara jugak bagi yang ramai anak ya tak? terpekik - pekik nak kena suruh basuh kasut....jemur baju... kemas rumah....haih...penat mendengarnya kan tapi lagi penat nak menguruskannya...


Hari ni kita tengok Doorgift kek gula hangus untuk Majlis Cukur Jambul Muhammad Faress Iman yang telah berlangsung pada hari jumaat lepas. 


1st time ai buat kek gula hangus as doorgift macam ni. Biasa nya ai buat kek coklat moist jer untuk pek yg mcm ni. Pikir punya pikir tiba2 datang idea macam ni. ok gak kan....


Siap 100 pcs doorgift kek gula hangus ini untuk di bahagi2 kan pada para jemputan yang hadir. Sebenarnya Muhammad Faress iman ni anak sedara ai yang lahir kat kota bahru nun tapi balik berpantang kat kerteh ni. Tu la pasal susah sangat duk pikir apa nak buat untuk buah tangan ni hehehe....
 
Yang ni untuk makan2 kita...kita...ajer...

Ini rupa kat dalam dia... kek gula hangus ada yang panggil kek sarang lebah dan kalu belah kelate panggil kek span. Kalu ada sape2 yang berminat boleh pm/msg/wsap untuk tempahan..ok.

Thursday, 10 April 2014

Happy Birthday Marissa Humaira

Assalamualaikum.... dah khamis hari ni.. rasa macam sekejap jer dah seminggu. Cepatnya masa berlalu.... banyak yang tak sempat nak di buat dalam masa seminggu kan... sama lah kita.... ada banyak lagi yang tak sempat nak masuk blog ni.


Kek ni Marissa aka kakak dah celebrate pada 1hb April lepas..... tapi kena tunggu giliran jugak untuk update sini. Tak pe lah kakak kan.... janji ada kek Dora hehehe.....

Tuan punya dengan cartoon Dora tu lebih kurang jer rupa dia kan..kan...



Kek Sponge Coklat with Buttercream filling + Blueberry filling dan Buttercream topping. Berat 1.7kg ++ 8 x 14in. Harga RM70.00 tak termasuk edible image. Edible image tu tuan dia beli sendiri. 

Happy Birthday kakak Marissa.... moga menjadi anak yang solehah.

Wednesday, 9 April 2014

Apam, Puding dan Talam lagi.....

Assalamualaikum..... Wordless wednesday??? boleh ker....hehehe



Talam Chendol dari regular customer Suhaila...TQ.


Talam Chendol - RM28 dan Talam Tokyo - RM30. Oder dari Zati. TQ

 Puding Roti Marble untuk Majlis Cukur Jambul anak sedara ai.

Apam (suka hati) untuk Majlis Cukur Jambul jugak...

Tq all....wordless wed menjadi...yeah...hehehe...

Monday, 7 April 2014

2 Tier RV Wedding Cake Sponsored by USK

Assalamualaikum.... salam isnin untuk semua. Moga ceria dan bahgia selalu. Hari ni kita tengok Red Velvet untuk Majlis Perkahwinan adik ipar ai nun di Kota Bahru cuti sekolah yang lepas. Sponsored by USK sepenuhnya.... suka...suka...suka...

Pandangan dari atas.- Red Velvet with cream cheese filling & Frosting



Tingkat bawah... bunga2 nya sikit saje... guna BC yg sedia ada. Maklumlah jauh so barang2 yg di bawa balik pun terhad. 1st time ai balik kg dengan terlebih muatan hehehe.... sampai ke kaki pun tak boleh nak letak... dah penuh dengan barang.

Simple deko jer.... cuaca yang panas so ai deko pun ala2 kadar jer... tak nak kek duk kat luar lama2 nanti mencair lak kek pengantin nih.

Moga berbahgia hingga ke akhir hayat....


Wednesday, 2 April 2014

Doorgift and Candy Buffet

Assalamualaikum..... sihat ker? maklumlah sekarang musim demam gak. Cuaca tak tentu sekarang kan. Harap semua jagalah kesihatan dan banyakkan minum air putih ya.... Cuti sekolah baru2 ni ai ada balik kampung nun di Jelawat Bachok sempena perkahwinan/Sambut Menantu adik ipar ai. So... sambil2 tu ai buatlah doorgift dan candy buffet kat sana.... sesaje nak try test market ai kat sana... but, Wow... so surprise uu....


Itu dia ai punya Candy Buffet yang tak seberapa.... 3 jenis Talam...Talam Chendol, Talam Jagung dan Talam Keladi. Fruit Tart, Buah Celop Coklat, Marshmallow, gula2, lollipop, Jajan dll.


Buah celop coklat tu ai tak guna fountain sebab kat bawah ni angin kuat sangat takut coklat ai berterbangan nanti. Ai buat sempoi macam tu jer... tapi habis jugak 2kg coklat ..wink! wink!.. and Marshmallow tu ai beli sikit jer (just nak test) sebab takut tak habis nanti sebab makanan macam gini jarang di hidang kat sana.... tapi ai silap rupanya.... sapu bersih jugak...Alhamdullilah.... tak membazir.


Patutlah sapu bersih ai punya candy buffet ni... rupa2nya si dara pinggitan yang menunggu nya...haih...


Inilah suasana kampung...nyaman jer dengan angin sepoi2 bahasa dan kadang2 boleh terbang ai punya alas meja hik..hik... Selamat semua Majlis pada hari ni...Alhamdullilah syukur.... lauk, nasi semua cukup.



Coklat Chip Cookies dan juga Jajan sebagai doorgift untuk para tetamu yang datang. (tak de gambar yang siap pek dalam plastik). Kebanyakkan tetamu kami adalah sedara2 terdekat jer... majlis kecil jer.

Monday, 31 March 2014

Coklat Hantaran dan Pulut Kuning

Assalamualaikum..... waaa.... hari ni memang rajin tahap ntah apa2 lah agaknya sampai 2 entry boleh buat. Biasanya bukan main malas nak edit2 gambo bagai untuk masuk blog ni tapi hari ni lain sikit hangin ai.... mungkin nak masuk bulan baru kot hik..hik..hik...


Coklat hantaran untuk adik ipar ai yang melangsungkan pernikahannya cuti sekolah lepas. Sebenarnya plan ai nak buat lolipop basket tapi memandangkan musim sekarang yang panas melampau... takut laks lolipop ai tu nanti mencair dan tak nampak rupa lolipop lagi.... ntah2 macam batu seketul dak?


Paling selamat buat jer macam ni... kalau mencair pun tak yah bimbang tapi coklat ni kalau betul2 jemur tengah panas barulah lembik tapi tak cair. Bila nampak berkilat or berminyak tu besanya coklat tu lembik... tapi jangan sentuh dulu masuk kan dalam peti ais kejap biar dia mengeras baru lah boleh ngap....


Inilah antara hantaran yang siap di gubah ole adik ipar ai..... termasuk lah pulut kuning tu.Sape2 yang rasa berkenan tu boleh usha2 tanya. Adik ipar ai duk Kelantan nun....

Pandangan hadapan - 2 ekor burung yg comei....

Pandangan belakang..... bunga yg mekar berkembang...hehehe

Yang ni laks Dayang Senandung untuk bawak Pitis hantaran.... sorry gambar pulut n DS ni blur sikit maklumlah malam2 buta u...

Red Velvet Birthday lagi....

Assalamualaikum..... berjumpa lagi kita. Red Velvet untuk Office Girl Birthday.... RV ni di tempah oleh Yati untuk sambutan hari jadi kawan satu office dia. Yati cakap buat jer bila ai ada free time hehehee.... baik punya customer kan? susah nak cari customer macam ni.... sebab dia pun tahu ai sibuk buat persiapan untuk majlis kahwin adik ipar ai.


Sebenarnya kek ni adalah kek favourite dia heheehe..... memang hantu RV dia dan anak2 dia ni. Pantang jer ai buat RV versi ekonomi mesti dia sapu dulu....


Ruffles - try test buat ruffles tepi kek ni.... bolehlah...kan?

Pandangan dari atas.... simple deko ajer RV ni... itu pun dah kira semak sebab stoberi ...


Sunday, 30 March 2014

Gerai Sempena Sukan Tahunan Miss 7

Assalamualaikum..... lama berehat sempena cuti sekolah (walaupun tak rehat mana..) maklumlah cuti sekolah banyak majlis kahwin tapi kali ni ai balik Kota Bahru untuk Majlis Kahwin adik ipar ai. Sibuk lah sikit prepared untuk "Candy Buffet"....opss.. tapi hari ni kita nak cakap pasal gerai sempena sukan tahunan anak ai Miss 7 nih.... terlebih sudah...hehehee

 
 Selamat datang ke Gerai Ummisarahkitchen..... ini adik ai yang buat ni..

Kita tengok apa yang ada kat gerai USK ni ya.... sorry sebab ai tak war2 kan dulu kat pages Dapur Ummi Sarah so ramai yang tak sempat datang sebab waktu sukan dah tamat.... tak per lain kali kalu ada gerai USK kat mana2 ai inform awal2 ya...

Roti Sosej - Kosong dan juga sos + mayonis

Coklat Chip Cookies

Coklat Moist Cake

 Blueberry Cheese Tart & Fruit Tart.... tapi yg ai jual ai pek siap2 (lupa nk snap gambonya)

 Talam Keladi dan Talam Suji Pandan

 Muffin Coklat Pisang... 100 pcs untuk adik ipar ai dan selebihnya untuk dijual...


Itulah dia penjual nya.... Miss 18 & Miss 7..... lepas main sukan datang lepak kat gerai sambil2 minum air dan makan kuih...  Selamat Berjualan...


Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...