Saturday 24 December 2011

Spagghetti with Creamy Chicken & Mushroom Sauce

As-Salam dan hai.....selamat bercuti dan Merry Xmas bagi yang menyambutnya......macamana tengok gambar kat atas tuh....ada yang terasa-rasa nak menyantap nyer ke...sebenarnya dah lama tekak ni terasa nak makan tapi masa tak mengizinkan untuk membuatnya....baru sekarang dapat merasanya lagi. Sebenarnya Spagghetti with Creamy Chicken n Mushroom Sauce ni resepi dari my Cousin's Hubby. Hubby dia dari Swiss dan resepi ni adalah resepi yang biasa mak nya masak. Hari tu her hubby masak untuk kami....sedaplah plok...tu ah macam terbayang2 jer kat tekak ni.....rasanya yang creamy2 yummy2 gitu. Memang tak dinafikan banyak resepi kat tenet tapi masing2 punya style masakan sendiri....so, apa kata kita cuba lak resepi ni....berbaloi (bagi yg suka pasta) hehehe.....

Bagi aku yang jarang makan pasta ni pun memang dah jatuh hati kat CCMS ni...panjang sangat namanya...apa kata kita short kan aje lagi senang kan!!.. Kat bawah ni aku tempek kan bahan2 nya berserta resepinya...of course lah kan...tak kan bahan jer...ya tak?...

Yang atas sekali tu Spagghetti....tuan punya resepi ni suka spagg jenis yang ni Barilla. Spagg ni tak terlalu mengembang kalau terlebih rebus....yang kiri tu White grape drink (Sparkling Juice), yang tengah serbuk pati ayam, whipping cream n oregano dan yang bawah tu mushroom (ayam brand tu cantik ckit mushroom nya).


SPAGGHETTI WITH CREAMY CHICKEN N MUSHROOM SAUCE
Sumber : UmmiSarahKitchen

Bahan-bahan
1 biji bawang besar - dadu@cincang
2 tin button mushroom - slices
4 keping dada@isi ayam
300ml Sparkling apple juice
1 sudu besar tepung gandum/jagung - bancuh dgn sedikit air
1 kiub pati ayam @ 1 sd besar serbuk pati ayam
200ml air panas
200ml whipping cream
1 sudu teh garam
parsley/oregano/all spices

Cara membuatnya :
1.  Panaskan kuali masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan goreng separuh masak kemudian masukkan mushroom dan kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air, kacau sebati (utk memekatkan kuah)
4. Kemudian masukkan pati ayam bersama air, kacau sebati dan biarkan seketika.
5. Masukkan sparkling apple juice dan biarkan hingga mendidih.
6. Bila kuah sedikit pekat masukkan whipping cream dan kacau hingga betul2 pekat.
7. Perasakan dengan garam, oregano/parsley atau apa2 yg anda rasa sesuai. Sedia untuk dihidang.

Nota :
Ummi masukkan terus spagghetti kedalam kuali dan kacau seketika supaya sauce betul2 sebati dengan spagghetti. Bagi yg suka pedas boleh tambah black pepper, Ummi letak oregano saja. Kepekatan sauce bergantung pada selera masing-masing.

SELAMAT MENCUBA

2 comments:

umi emil said...

waaahhh so yuuuummmy...

.: UmmiSarah Kitchen :. said...

mekasih to papa emil juga....

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...