Wednesday, 26 February 2014

Resepi : Puding Chendol

Assalamualaikum..... memang lama giler ai tak berkongsi resepi kan? Kali ni resepi Puding Chendol... tapi ai pernah post kat blog ai ni dulu tapi yang tu ada ejas2 sikit resepi. Kali ni resepi dari Kak Nor Secubit garam yang glemer tu. Ai copy jer dari blog Kak Nor.... izinkan ai share kat sini ya Kak Nor..... Jangan bimbang... ai post skali ngan tuan resepi dan sumbernya skali. So, kalau uolls nak tengok resepi asal leh klik kat bawah tu.....


Ai memang suka cuba resepi dari Kak Nor ni sebab memang best2 sangat puding or agar2 olahan Kak Nor ni beserta dengan tip2 nya sekali. So, yang tak biasa buat pun boleh cuba ngan senang hati.


Puding Chendol
Resepi : Ogy@Tuntung15
Sumber : K.Nor@SecubitGaram 

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam



Cara-Cara :
Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..

## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.


No comments:

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...