Wednesday 1 February 2012

Pau Inti Kentang Ayam

As-Salam dan salam 01 Feb...... hehehe. ada ker macam tu? suka hati jer..... tapi apa2 pun hari ni dah 01 Feb. Kejap je masa berlalu... pejam celik dah habis sebulan.... pejam celik nanti dah puasa.....maka sibuk lah nak beraya lak. Eh, nape tiba2 cakap pasal raya lak ek? baru je habis raya cina... Ok lah balik semula pada gambar di atas tu... kali ni ai buat Pau ngan inti Kentang + Ayam. Biasanya inti ni ai buat karipap. Test buat Pau best gak. Resepi Pau kali ni ai amik dari KKida dan untuk inti resepi dari ai sendiri. So sape2 yang rasa teringin nak buat tu bolehlah rujuk resepi kat bawah ni berserta gambar bahan2 dan cara2 nak buat inti nya sekali. 


PAU GEBUS  

Bahan-bahannya
1kg tepung pau blue key
1 paket 11g mauripan yeast
1 cawan gula putih halus
1/2 cawan minyak jagung...kkida guna minyak sunflower n olive (mix)
2 1/2 cawan air

Caranya
1) larutkan gula dalam air
2) gaul rata tepung dan yeast dalam mangkuk mixer
3) masukkan minyak ke dalam tepung
4) dengan mengguna hook menguli, gaul tepung perlahan-lahan sambil tuangkan campuran air kedalam tepung
5) gaul adunan dengan kelajuan perlahan selama 3 minit hingga doh menjadi seketul dan tiada yang melekat pada mangkuk adunan
6) letakkan doh pau ke atas papan/dulang dan uli selama 10 ke 15 minit dengan tangan hingga doh menjadi licin dan kenyal
7) timbang doh menjadi bebola kecil seberat 60-70g setiap satu...ketepikan doh selama 10 ke 15 minit
8) leperkan doh dan isikan intinya...tutup dan bulatkan doh cantik-cantik atau anda boleh bentuk doh ikut bagaimana yang anda suka...
9) biarkan doh selama 30 minit atau hingga ia betul-betul kembang dan gebu...
10) susun  pau dalam bekas kukus dan kukus selama 10 ke 15 minit pada suhu yang tinggi...  

 Bawang Besar (didadu), Kentang (dadu), Tepung Pau, Mauripan, 
Rempah Kari Daging Babas, Daging Ayam Kisar

Cara-cara dari kanan atas ke bawah dan ke kiri..... hehehe

INTI PAU @ KARIPAP
Resepi : Ummisarahkitchen

Bahan-bahan
400gm daging ayam kisar
750gm kentang - kupas dan dadu
1-2 biji bawang besar - Ummi guna 1 1/2 biji (besar punya!!)
2 sudu makan serbuk kari daging Babas
3 sudu makan gula
2 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu makan garam (ikut rasa masing2)
2 cawan air
minyak untuk menumis

Cara
1. Panaskan Minyak, tumis bawang besar hingga naik bau @ layu
2. Masukkan ayam kisar dan kacau hingga sebati (ayam tidak berketul2). Goreng 2-3 minit.
3. Masukkan Kentang dan air, kacau sebati kemudian masukkan rempah kari, kacau dan biarkan hingga mendidih. Tutup Kuali dan kacau sekali sekala. Masak hingga sedikit empuk. (gunakan api sederhana).
4. Masukkan garam, serbuk pati ayam dan gula. Kacau sebati dan masak hingga kentang empuk dan inti menjadi betul2 pekat (tak ada lagi air @ kuah)
5. Angkat dan sejat jika perlu - untuk membuang lebihan minyak @ air.

Note : 
          1. Kalau nak inti mewah ngan ayam boleh kurangkan kentang. Ikut cita rasa masing2.
          2. Inti ni boleh digunakan untuk 1kg adunan Pau dan 1/2 kg adunan Karipap. 
          3. Kalau kentang kurang empuk boleh tambahkan sedikit air lagi.


Selamat Mencuba dan selamat menjamu selera..... nanti kita buat karipap lak ya....


No comments:

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...