Saturday 26 May 2012

KASWI GANDUM


Assalamualaikum..... dan selamat sejahtera semua. Semalam minum petang dengan Kaswi Gandum ni dan minum dengan Teh O suam..... waahhh nyaman nyer rasa..... Kaswi ni memang marbeles rasanya, tak lembik dan tak keras macam yg biasa buat ngan tepung beras tu. Ai tak berapa pandai buat yang guna tepung beras tu... selalu jer terkeras jadi kuih lain laks dan tidak menepati citarasa ai. Tapi resepi kali ni memang betul2 menepati anak tekak ai dan habis seloyang petang semalam.....


Resepi Kaswi Gandum ni dari Hanieliza's Cooking dan ramai blogger2 masakan dah mencubanya. Memang ramai yang meminati resepi Kak Liza ni. Nampaknya Kak Liza ni sekg juga ngan ai. Ai pernah juga terserempak ngan Kak Liza ni kat pasar tani tapi segan nak tegur.... malulah....Kak Liza pun tak kenal ai... so, apa kata kita tengok resepi Kaswi Gandum ni.... mintak share kat sini ya Kak Liza.

KASWI GANDUM
Resepi asal : Hanieliza's Cooking
Posted : UmmiSarahKitchen.blogspot.com

Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air 
1 cawan gula merah 
1 cawan gula pasir 
2 helai daun pandan (ummi letak)

Bahan Kueh
2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung ubi/jagung 
1 sudu kecil air kapur kueh [optional] - Ummi x letak
Kelapa parut (muda/putih saja) 
Sedikit garam 

Cara: 
1. Panaskan kukusan. 
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] 
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 
4. Masakkan sehingga masak [30 minit] 
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik. 
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. 
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

 

Memang tak rugi mencuba resepi Kak Liza ni. Di jamin puas hati dan bahan serta caranya pun mudah sesangat..... Ai buat satu adunan dapatlah hasil seperti di atas tu. Ai guna loyang 10 x 10 sedang molek jer dengan ketebalan nya. Lain kali boleh buat lagi......sedaaappp....



No comments:

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...