Sebenarnya dah lama teringin nak makan pulut inti ni.....ari ni baru tertunai hajat di hati... dulu selalu buat untuk jualan (atas permintaan) tapi dah lama stop membuatnya...now buat untuk makan2 jer lepas hajat hati dah lah...
Inilah rupa pulut inti ku....buat dalam 1kg..biasa lah aku kalau buat mesti banyak2 walaupun isi umah ni hanya 4 orang.... boleh lah bagi2 kat famili ku rasa merasa ....hehehe.... apa kata kali ni kite tengok resepi nyer....resepi agak2 jer janji jadi dan abisss nyum..nyum...
Pulut Inti
Resepi : Ummisarahkitchen
Bahan A
1kg Beras Pulut - Rendam 4 jam
2 helai daun pandan - potong 2-3inci
1/2 sudu besar garam
900ml Santan
Bahan B (Inti)
150ml Air
250g Manisan / Gula Melaka
2 sudu makan gula - kalu x suke manis kurangkan
1 biji kelapa parut
2 helai daun pandan
Cara :
Untuk Pulut
1. Tapis pulut dan masukkan ke dalam loyang. (aku guna 2 loyang ukuran 9")
2. Santan di tapis dan masukkan garam, kacau sebati. Tuang kedalam loyang yang berisi pulut tadi.
3. Masuk sekali daun pandan yang telah dipotong dan kukus pulut selama 30 minit.
4. Selepas 15 minit, kacau sikit pulut tadi. Biarkan masak dan angkat.
Untuk Inti
1. Masukkan air, daun pandan, gula melaka dan gula pasir. masak hingga mendidih dan gula melaka hancur.
2. Masukkan kelapa dan kacau sebati. Masak hingga inti sedikit kering. Agak2 air gula tu dah kering boleh lah angkat. Jangan terlalu kering nanti tak sedap lak inti tu...
Sape2 yang rasa teringin nak makan tu cuba-cubalah resepi ni. Kalu banyak buat lah 1/2 adunan....buat banyak pun x per ....sedekah lah kat jiran2 sikit kan? Yang siap bungkus tu nak bagi kat mak sedara n adik ku. Boleh lah dia orang merasa..tapi kan....kalu bungkus dalam daun pisang lagi best wangi jer bau nye...tapi umah aku ni mana nak dapat daun pisang...pokok pun sume mati...mesti tangan aku ni panas....x leh bercucuk tanam..hahaha...
No comments:
Post a Comment