Salam Maal Hijrah pada semua.....masih belum terlewat kan?....moga kedatangan tahun baru ini memberi seribu keberkatan dari apa segi sekalipun untuk kita semua. N3 ni sebenarnya dah schedule dari semalam.....dah siapkan awal-awal lagi sebab hari ni mmg tak ada masa nak menghapdet blog....ada order yang nak disiapkan lepas balik kerja nanti.
Muffin pandan ni buat untuk minum petang semalam. Senang dan cepat untuk menyiapkannya tak perlu mixer bagai just kacau2 dah siap untuk dibakar. Satu adunan dapat 14 biji Muffin....test dulu nanti boleh buat lagi. Sedap dan wangi bau pandan dan bawa sikit ke rumah mak. Ari tu I buat kek kastad chiffon tapi mak I tak suka sbb rasa esen vanilla tu so kali ni aku buat perisa pandan.....tentu mak aku suke hehehe.
MUFFIN PANDAN
sumber : K.Nor@secubitgaram & Cari.com & Rinnchan
sumber : Ummisarahkitchen
Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya.
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya.
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment