Friday, 3 February 2012

Karipap..... lebihan inti pau


Karipap inti kentang ayam lebihan inti yang ai buat pau ari tu. Memang sengaja ai buat banyak sebab dah lama tak buat karipap. Rindu lak nak tengok orang tu mengelim karipap hahaha.... padahal memang sengaja nak susah kan dia. Memang dia (hb) terror bab2 mengelim karipap ni. Dulu2 masa mudo2...(now dah tua okeh... jangan nak perasaan muda lagi) dia tumpang rumah mak sedara dia dan mak sedara dia ni memang ada kedai makan so tiap2 malam ni lah keja dia.... mengelim karipap. Banyak lauk-pauk yang dijual kat kedai mak sedara dia tu..... macam-macam ada..... hahaha... biasalah kan kalau sebut jer orang kelate... memang ramai yang berniaga kan? tapi bukan kat kelate tau! nun di kuantan sana.....


Panjang lebar lah pulak cerita ai pasal mak sedara dia nih. so... untuk tidak membazirkan inti yang ai buat tu maka terjadilah karipap ni. Bahan2 nak buat kulit karipap ni senang jer..... nanti you olls tengok kat bawah tu ya. Resepi ni yang biasa ai buat masa berjualan dulu tapi sekarang kalau ada order baru ai buat.

KARIPAP
Resepi : Ummisarahkitchen

Bahan Doh
1kg Tepung Gandum
1 cawan minyak masak
2 sudu makan marjerin
2 sudu teh garam
1 Gelas air

Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan marjerin. Biarkan marjerin mencair dan minyak mendidih.

2. Masukkan gandum dalam bekas (agak2 korang buleh menguli) tuangkan minyak td di tengah2 gandum tersebut dan gaul ngan senduk kayu. (korang jangan gaul ngan tangan lak... minyak panas tu weii..)

3. Masukkan air yang dicampur ngan garam, gaul perlahan2 hingga menjadi doh yang buleh di uli. (masuk air sedikit-sedikit ya. Kalau air tak abis pun tak pe...)

4. Canai dan terap ngan acaun karipap or ikut suka korang lah nak buat bentuk ape2 pun. Kalau tak de acuan buleh terap jer ngan gelas dan tangkupkan dan kelimlah tepi nya.

5. Goreng dalam minyak yang panas. Guna api sederhana dan sentiasa balik2 kan karipap supaya masak sekata dan garing hingga ke dalam.

Note : 
Ummi guna mesin untuk mencanai tu so kejap je buleh siap sekilo. Kalau korang tak de mesin tu leh buat bulat kecil2 dan gelek ngan pengelek letak inti dan terus kelim tepi. Ikut suka korang nk gelek jadi bujur ke, bulat ke, panjang ke....janji korang buleh kelim tepinya...

Karipap ni kalu korang goreng garing2, bila korang sentuh rasa cam keras tapi bila korang ngap.... rapuh n ranggup jer..... nyum...nyum.... kalau nak tahan lama keranggupan nya tu, lepas goreng biarkan sejuk dulu pas tu simpan lam bekas, tutup rapat2. Ai cuma masuk lam plastik dan bawa bekal gi kerja...hehehehe..

 

No comments:

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...