Thursday 27 February 2014

Majlis Kahwin dan Aqiqah - Tema Orange Putih

Assalamualaikum..... seperti yang dijanjikan pada entry gubahan hantaran yang lepas. Inilah dia kek kahwin Azhar dan juga majlis aqiqah yang dibuat serentak dengan tema kaler Orange dan Putih. Memang ai suka sangat dengan warna ni..... memang shinning gitu. 




 

Kek Red Velvet 3 Tier + Red Velvet Cup Cakes filling and topping Cream Cheese. Ukuran 11", 8" dan 6". Berminat boleh call USK ya.... or boleh bagi budget anda dan ai akan buat mengikut budget yang dikehendaki.



Majlis aqiqah untuk anak sedara pengantin Elyka dan Aqeela yang tembam mambam hehehe..... masa ni rambut cute miut lagi tapi abis jer majlis semua kepala dah gondol hahaha..... ai tak de gambo kepala gondol dia orang. Sorry ya Sima cukur kepala uolls huhuhu....


Inilah tentera yang pergi menyambut kedatangan pengantin perempuan or Majlis menyambut menantu aka kahwin. Yang depan tu Belon girls hiks...hiks...hiks... tak de bunga2 nyer....

Wednesday 26 February 2014

Resepi : Puding Chendol

Assalamualaikum..... memang lama giler ai tak berkongsi resepi kan? Kali ni resepi Puding Chendol... tapi ai pernah post kat blog ai ni dulu tapi yang tu ada ejas2 sikit resepi. Kali ni resepi dari Kak Nor Secubit garam yang glemer tu. Ai copy jer dari blog Kak Nor.... izinkan ai share kat sini ya Kak Nor..... Jangan bimbang... ai post skali ngan tuan resepi dan sumbernya skali. So, kalau uolls nak tengok resepi asal leh klik kat bawah tu.....


Ai memang suka cuba resepi dari Kak Nor ni sebab memang best2 sangat puding or agar2 olahan Kak Nor ni beserta dengan tip2 nya sekali. So, yang tak biasa buat pun boleh cuba ngan senang hati.


Puding Chendol
Resepi : Ogy@Tuntung15
Sumber : K.Nor@SecubitGaram 

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam



Cara-Cara :
Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..

## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.


Monday 24 February 2014

Gubahan Hantaran Untuk Azhar

Assalamualaikum..... apa khabar semua...... kali ni kita lari tema sikit ya. Bukan apa... sekali sekala nak gak cuci mata tengok benda lain kan? Tak de lah buntang jer mata asyik tengok kek... Talam.... Fondant.... Coklat ya tak? Mai kita pakat tengok gubahan hantaran perkahwinan yang ai buat khas untuk sepupu ai sempena hari bahgia dia masa cuti raya cina lepas.

 

 
 

 
 

Tema kaler Orange + Putih. Ini Sebelah sepupui ai untuk di bagi pada pengantin perempuan. Bagi pihak perempuan untuk lelaki (sepupu ai) tema kaler Coklat + Cream dan ai juga yang suka suki menggubahnya..... kita layan jer hehehe.....







Maka Selamatlah majlis yang penuh meriah ni. Suka tengok coklat tikus tu..... di terbangkan khas dari Swiss ini tikus..... selamat untuk di makan ya. Kita tengok kek kahwin laks untuk entry akan datang..... selamat menjamu mata....jumpa lagi.

Thursday 20 February 2014

Coklat dan Kek Fondant Hantaran - TQ Yus

Assalamualaikum..... bersua lagi kita ari ni..... macam rajin jer sari dua ni update blog kan? hehehe....jangan tertipu.... sebenarnya ai dah schedule awal2 bukan apa... time free ni jer ai boleh update banyak2 sekaligus tapi akan publish ikut date yang ai pilih..... so senang kan?


Hari ni semangat sikit tengok blog sendiri sebab update tempahan yang jarang2 dah sekarang orang mintak. Tapi ari tu sekali lupa nak snap gambar so tak leh tempek kat sini le jawapnya. Tapi yang ni dah tak lupa.... ni order dari cikgu Yus untuk hantaran kahwin adiknya yang berlangsung di kota bahru cuti CNY baru2 ni.


Yus nak tema yang sama dengan yang dia pernah order untuk adiknya dulu.... senang cerita nak buat kan. Coklat Hantaran or gift set 35 Pcs = RM45.00 sahaja.


Fondant kek ni pun untuk hantaran jugak. Size 7in sebab nak sesuaikan dengan dulang hantaran so tak boleh buat besar2. Hampir lupa sebenarnya dengan kek ni... nasib baik call tuan dia tanya bila nak ambil. Sekali Yus cakap nak ambil petang hari yang sama terus ai terduduk sebab waktu tu dah pukul 12 tgh ari. Punya lah gabra terus cepat2 uli fondant dan kerah Miss 18 buat apa2 yang patut untuk siapkan kek ni.

Fondant Kek 7" - Kek Coklat Moist = RM120.00

Fuuhhh..... lega rasanya bila dapat siapkan pada waktunya. Tunggu Yus datang ambil  tapi lambat so ai terpaksa pesan jer kat miss 18 sebab terpaksa berkejar ke rumah mak sedara ai untuk siapkan gubahan hantaran sepupu ai..... waaaaaa...... penat...


Harap Yus berpuas hati dengan Kek ni. Sorry ai tak boleh order kaler bunga Maroon purple seperti yang yus mintak sebab tokey bunga pergi umrah. Ai beli jer mana2 bunga yang ada iras2 color tu.... Terima kasih sekali lagi pada Yus yang selalu berurusan ngan USK...


Wednesday 19 February 2014

RV, Cheese Leleh, Talam, KGH & Kek Pisang

Assalamualaikum.... update edisi campur aduk ya. Bukan apa.... order yang sama berulang2 lak tu so ai rasa biarlah ai letak gambar sekali skala jer kalu tak nanti boring tengok kuih or kek yang sama jer ya tak? 


Red Velvet with cream cheese frosting = RM13 / Bks

Red Velvet versi ekonomi. Ini order dari sepupu dan customer ai juga. Banyak kali dah ai buat yang versi ekonomi ni. Alhamdullilah sambutan nya boleh tahan lah. Kadang2 lebih senang nak makan versi yang macam ni. Bagus jugak bagi yang baru nak mencuba macam mana rasa red velvet ni.


 Cheese leleh = RM10 / bks

Yang Atas tu adalah Cheese leleh aka Lava cheese aka cheese melimpah pun ada gak yang bagi nama utk kek ni. Memang malatops cheese leleh ni sampai kadang2 tu tak sempat nak buat. Ada yang siap tempah awal.... kalau ai buat terus masuk nama dia hehehee...... Sebenarnya cheese ni ada bermacam2 perisa tapi setakat ni ai buat perisa vanilla dan pandan jer. Tak sempat nak ejas perisa lain sibuk sangat.


Talam Jangung dan Talam Chendol = 10 x 10 in

Talam ni pun baaaanyaaak sangat permintaannya sampai kadang2 ai terpaksa tolak sebab kesuntukkan masa. Pada sesapa yang ai pernah tolak permintaan uolls tu ai mintak maaf banyak2 lah. Itu memang ai betul2 tak boleh buat tu. Talam yang paling melatops ialah Talam Keladi.... memang ramai sangat peminat Talam ni. Keladi pun sampai mencecah rm9 sekg. Adeesss sakit kepala mak... 

Untuk Talam ni boleh mintak nak potong berapa keping yang dikehendaki. Ukuran Talam 10 x 10in dan boleh potong 81 pcs, 72 pcs, 64 pcs, 45 pcs, 40 pcs, 25 pcs..... tak nak potong terus pun tak per..... lagi ai suke hehehe.... Harga semua talam ni tengok entry sebelum ni ai dah bubuh harga siap2. Yang atas tu order dari cikgu Linda - Talam Chedol n Jagung, Cikgu laili - Talam Chendol, Kak Ma - Talam Keladi itu jer yg ai ingat...yg ai tak ingat tu sorry lah ya tapi terima kasih banyak2.


KGH aka Kek Gula Hangus or kek sarang lebah or kek span (utk ore kelate). Memang lama dah tak buat kek ni. Ini pun adik ai yang mintak untuk jamu bidan yang datang untuk buat "pelepas" lepas bersalin. Orang Terengganu panggil pelepas kalu dah abis pantang 44 hari tu.... negeri lain ai tak tahu la.... Yang ni versi gedabak hehehe.... memang ai buat besar dari biasa.


Kek Pisang versi suka hati ai jer.... tiba2 terasa nak makan kek pisang so beli pisang terus godek2 kat dapur... masuk oven siap..... hehehe.... gambar ni memang "Hot from Oven" lah ai ckp u..... saje nak kasi terliur adik2 ai yang jauh2 tu.... disebabkan banyak sangat so ai bagi jer kat adik ai dan mana2 yang berdekatan ngan ai. Hantar kat sekolah Miss 7 kebetulan adik ai mengajar kat situ. Terus dapat order dari Cikgu2......Mekasih. Itulah dinamakan rezeki untuk 2 belah pihak ya tak?

Tuesday 18 February 2014

Harga Talam

Assalamualaikum...... harga untuk semua talam bermula February 2014. Di harap anda semua berpuas hati dengan harga yang USK tetapkan setakat ini. Semua tahu akan kenaikan harga barang kan.... sebelum ni gula naik pun ai tak kisah kan dan baru2 ni santan pun naik harga jugak adeeehhh... susah nak berniaga kalau macam ni kan. Tapi ai utamakan pakaging untuk Talam ni sebenarnya sebab sebelum ni ai guna plastic case bersama cake board yang harganya mencecah RM3 untuk 2 item tu sebab tu lah lately ni ai guna box biasa jer untuk cover ai punya perbelanjaan. Lepas ni ai akan guna semula pakaging ni dengan harga baru untuk semua talam ai......

Ini lah pakaging yg ai guna dulu (sebelah kiri) lepas tu ai tukar guna kotak kek (sebelah kanan) so sekarang ai akan guna semula pakaging dulu.... lebih cantik dan selamat sebab kotak kek  ni kadang2 tak boleh menampung berat Talam ni.


Talam Keladi = RM30.00 (Paling Top di USK)

 Talam Chendol = RM28.00

 Talam Roti Coklat Strawberry = RM35.00

 Talam Jagung = RM28.00

 Talam Sekoteng = RM28.00

 Talam Peanut Butter = RM35.00

 Talam Serimuka Delima Pandan = RM35.00

 Talam Tokyo = RM30.00

 Kuih Lapis = RM28.00

 Talam Ubi Dhia = RM35.00

Talam Suji = RM28.00

Harap semua customer ai berpuashati dengan penerangan ai ni. Bukan saje2 ai nak naikkan harga Talam ai ni walaupun banyak harga barang dah naik. Rasa nya harga ai ni masih rendah kalau di bandingkan harga disetengah2 tempat lain. Inilah harga yang ai dah tetapkan..... so jangan ada permintaan yang pelik2. Tak nak bekas tu lah..... tak nak masuk plastik lah....macam2 hal. Dah tu uolls nak letak atas tapak tangan jer ker !!!! hehehehe.....Peace.....

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...