Monday 30 January 2012

American Chocolate Cake


American Chocolate Cake yang sangat sedap. Rasa nya semua cukup....moist dan mabeles....makan tanpa topping pun sedap. Sebenarnya ini adalah lebihan dari cupcakes yang ai buat untuk my cousin tempoh hari. Memandangkan cup dah habis so ai bakar je lam bekas kecil dan comel ni. Ukuran macam kek kat Pizza Hut tu...... ntah ape ke nama nya dah lupa...

Kali ni ai tempek kan resepi nya sekali ya...asal resepi ni dari Ninie dan di post kat  FP Zahara dan ai amik resepi ni dari Mamasya laks....hehehe dah banyak tangan dan dah ramai blogger2 yang glemer ngan masak2 ni dah mencubanya..... memang dah lama pun resepi ni tapi biasa ah ai kan baru jer berjinak2 ngan blog ni so ai letak jer resepi tu kat sini untuk rujukan ai akan datang.


AMERICAN CHOCOLATE CAKE

Bahan
2 cups flour*
2 cups granulated sugar-guna caster sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder*
2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt
1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water

Cara;
1.Ayak bahan * sekaligus
2.Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air
3.Masukkan bahan yg diayak,air dan susu.kacau kejap dgn senduk kayu.
4.Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.

***Satu lagi kalau nak elok potong kek ni guna pisau plastik..

Sunday 29 January 2012

Kek Sarang Lebah @ Lenggang Perut


Kek Sarang Lebah @ Gula Hangus @ Span (panggilan ore kelate). Ada yang tak paham ke ngan tajuk entri ai kali ni? Lenggang Perut tu orang ganu biasa buat untuk orang yang mengandung anak sulung. Bukan anak ke 2, 3 ya....tak de makna nyer nak lenggang2 Perut you olls tiap2 kali mengandung..... kalu 10 kali korang mengandung tak kan 10 kali korang nak buat majlis nih....botak kepala laki hang nanti...muahahaha. 

Bagi yang tak tahu apa tu lenggang perut..... meh ai cerita ckit... bukan korang kena lenggang2 perut or pinggang korang pun...bukan juga menari lenggang2 kangkung pun.... cuma buat kenduri doa selamat untuk mendoakan keselamatan korang dan juga bayi korang nanti... tambah2 lagi mengandung sulung kan mestilah belum ada pengalaman lagi ya tak? di samping itu panggilah bidan kg untuk rasa2 or raba2 (scan) perut korang...hehehehe... mana tahu bidan tu boleh bagitahu korang mengandung anak boy or girl ker.... hah! jangan tak tahu lak.


Kek ni kadang2 susah jgak nak menjadi lubang2 dia tuh...setengah2 orang yang buat kek ni kena biarkan dulu sehingga 4 jam sebelum di bakar untuk menghasilkan lubang2 yang cantik tapi ai tak pernah peram pun....siap godek2 terus masuk loyang dan bakar jer.... Alhamdulillah menjadi... janji ada lubang2 kira jadi lah ya!.

Kali ni ai buat 4 adunan @ 4 loyang lah... sebagai pencuci pemanis mulut sempena majlis lenggang perut @ doa selamat adik ai ni. Kek ni pun ada peminat tersendiri jgak.... tengok jer yang sebiji tu dah hilang hampir separuh di makan oleh my Hb.... ore kelate mmg suko kek nih...hehehe....balik keja dia suruh ai potong sebab dia kata masuk je pintu rumah dah semerbak baunya....sib baik yang ni buat khas untuk adik ai kalau untuk tempahan terpaksa lah ai masuk dapo lagi......


Saturday 28 January 2012

Majlis Akikah dan Buaian Berendoi Cukur Jambul

Assalamualaikum dan salam sabtu untuk semua... last entri untuk Majlis cukur jambul setelah bersiaran selama beberapa hari dan ini mungkin juga entri ai yang paling panjang...hehehe...di harap anda semua ceria menatapnya.

Sebenarnya majlis Akikah dan Cukur Jambul ni adalah Majlis my cousin... ai cuma memeriahkan lagi dan mengambil kesempatan ni untuk menghiasi blog ai....dan mungkin nanti boleh dijadikan kenangan dan tatapan untuk anaknya. 

Untuk Mrs. n Mr. Luc.... mekasih dari Ummisarahkitchen kerna memberi kepercayaan untuk menyediakan doorgift dan juga kek dan cup cakes untuk para tetamu. Moga berpuashati dan harap2 kita boleh berkerjasama lagi .....
 
 
Goodies untuk para tetamu dan Group Bacaan Yaasin. Cekedis tu sponsor dari kawannya Wanie, Dalam kotak tu Bahulu, siap ngan model skali.hahaha....kucing meow2 tu ada gula2 kat dalam tu. Yang ni tuan punya buat sendiri dan muffin coklat pisang, apam ladybird, Lollipop angry bird dan cupcakes tu dari ai lah....

Buah cicah coklat atau panggilan glemer buah bersalut coklat.... yang ni tuan rumah yang sediakan...nyum2 rasanya bila buah disalut coklat. Macam2 buah ada..... marshmellow pun ada.... Fountain tu boleh disewa. Sila bagitahu ai ya kalu ada sape2 yang nak sewa Fountain tu.

Tidak ketinggalan krew2 dibelakang tabir @ AJK pengurusan dan pembukusan makanan...hahahaha...dan juga AJK Overacting....tengok lah tu busy2 pun sempat lagi posing maut...tak tergeliat ker pinggang nye Cik Awin wehh....cer tengok pembancuh air tu...import mali....dari Swiss lagi...wakakakaka.....sure air tu terlebih sedap jadinya...

Selesai bab2 makan minum kita gi ke bab Cukur Jambul dan bacaan Yaasin lak. Ramai jugak jemputan yang hadir pada petang jumaat yang berkah ni. Harap2 semua dapat menafaat dari Majlis ni. Merdu menyentuh hati dan naluri bila mendengar alunan bacaan dari salah sorang ahlinya yang buta penglihatan. Subhanallah....meremang bulu romaku mendengarnya...sungguh indah ciptaan Tuhan.

Tiba masa nak gunting rambut Emil... tengok lah aksi2nya.... takut bila orang pegang rambut dia...ala....dah tak encem dah emil...rambut kontot2..huhuhu....Pelamin yang cantik hasil ciptaan Mummy Emil and The Gang....syabas for you olls.....


Hah...yang ni memang best.....Puding Kasih Bertaut hasil "Buatan" cik Ani kita. Terang hati cik ani kita ni...ai bagi resepi je kat dia, suruh dia buat sendiri....menjadi dan sedap....bagus2. Lain kali aku boleh duk goyang kaki lak...dah ada yang boleh diharap..hehehee.... Mee goreng tu ai buat untuk Group potong dan siang daging (Lembu). Di hidang bersama puding buah koktel dari Pn. Yati tapi diorang lupa nak amik gambo...kesian ko yati ...diaorang ni mmg...dengki ke mung ah tu...

Yang muffin coklat pisang tu sudah semestinya dari ai...entri mencelah sikit, sehari selepas majlis tempahan dari Yati 200 pcs dan Mariam 100 pcs. Yati juga order apam ladybird 100 pcs sebagai bekalan perjalanan ke Pekan untuk majlis pertunangan adik iparnya. Terima Kasih semua di atas sokongan anda. Moga kita dapat berurusan lagi di masa akan datang.


Friday 27 January 2012

Fondant Cake - Cukur Jambul

As Salam.... dan salam jumaat untuk semua. Entri kali ni berkaitan ngan cukur jambul jugak.... seperti yang ai bagitahu pada entri yang lepas.... episode cukur jambul belum selesai lagi....masih ada sambungan nya lagi. Tapi kali ni kite intai2 Fondant Cake lak. Eggless Coklat Moist Cake ni ai buat khas untuk meraikan majlis Cukur Jambul dan Akikah Emil Rayyan. Moga besar nanti menjadi anak yang soleh dan taat pada dua ibubapa. Layan je lah gambo2 kek ku ini.....



Itulah dia Fondant Cake with edible image bagi majlis Cukur Jambul..... pada yang berminat boleh contact ai ya or email jer.... id nya kat sebelah tu jer....Tq.

Thursday 26 January 2012

Lollipop - Angry Bird dengan Marshmellow Bersalut Coklat


As Salam semua....... entri kali ni mesti di sukai kanak2 (kalu ada yang tengok lah) hehehe..... tajuknya pun dah panjang sama panjang ngan batang lollipop jugak lah agaknya kan? Macam yang kita semua tahu sekarang ni kan demam Angry Bird... mana2 pergi mesti ada "Burung Marah" ni ...... kat baju2, kasut, selipar, setokin dan macam2 lagi. 

So, untuk menambahkan lagi demam burung marah ni... ai buatkan lak dia jadi Lollipop with Marshmellow salut ngan coklat...nyum...nyum.... Benda alah ni ai buat untuk majlis Cukur Jambul Emil Rayyan (sepupu ai pya anak). Entri yang lepas (cupcakes) pun dia yang punya. Nampaknya nanti yang akan datang pun berkisah tentang majlis dia jugak..... so, sape2 yang berminat tu ikutilah nanti sambungan nyer...hikhik...

Hah! you olls cuci2 mata lah menatap Burung tu ya....ramai jugak assistant ku untuk menyiapkan burung2 ni. Mekasih lah banyak2 ya..... Bergotong- royong ... huahahaha....

Bagi yang berminat nak tempah boleh contact ai or isi jer form kat bawah tu.... reganya RM2.00 / pcs. Maklumlah Burung tu pun dah mahal reganya....femes lah katakan.....

Red Velvet & Coklat Moist Cup Cakes

As-Salam.....wahh..lamanya tak update blog dah lebih 2 minggu.... inilah 1st time paling lama tak meng-update blogku.....Cuti CNY pun tak leh goyang kaki...banyak yang perlu diselesaikan. Kali ni tempahan untuk majlis akikah dan cukur jambul lak. Red Velvet dan Coklat Moist Cup cake.

Coklat Moist with Buttercream 

Red Velvet with Cream Cheese Frosting  

Yang bawah ni adalah repeat order... sebab tak cukup nak di bawa balik ke Kuala Pilah dan juga ke Melaka.

Sebab temanya kaler purple so repeat order pun ai buat kaler purple lah jugak.... dan kebetulan ada lebihan edible image tu, ai tampal2 je lah dan yg tak cukup edible tu ai pipe jer apa2 bentuk asalkan sedap mata memandang....hehehe....

Semua tempahan dari Pn. Puteh untuk majlis cukur jambul puteranya Emil Rayyan....mekasih banyok2...

Saturday 14 January 2012

Sosej Roll & Cheese Bun

As-Salam.... masih dalam mood bercuti.... cuaca pun masih seperti hari yang lepas2... asyik hujan jer... dah lama sang mentari tak munculkan diri...hehehe otak aku pun dah beku jgak agaknya.... sejuk. Sebenarnya dah lama aku tak meroti. Tepung roti pun dah lama duk lam peti ais so untuk tidak mengecilkan "hati" tepung roti tu... aku pun merajinkan diri untuk meroti malam tadi. 

Hah! tu lah rupa Sosej Roll dan Chesse Bun. Gemuk2 macam tuan dia jgak ..hehehe... memandangkan cuaca sejuk so aku perapkan roti tu dalam oven yang telah dipanaskan sekejap. 10-15 minit tepung dah naik macam dipam-pam jer.... jimat masa ku....lepas tu apa lagi.... terus lah aku canai dan gulung kat sosej tu... selebihnya aku buat cheese bun sebab sosej dah abis...

Cheese bun - canai empat segi n sapukan butter dan tabur gula lepas tu gulung dan potong. Masukkan dalam paper cup tabur ngan badam cincang dan ceri kering pas tu letak parutan cheddar cheese..... nyum...nyum... yang tu versi cup yang versi jalin2 macam rambut tu pun ada jugak.... so kalau u olls nak buat..sukahati u olls lah nak wat peten apa pun..... sendiri buat sendiri makan kan.....

 Gebusss....menggebuss jer dalam nyer...

Bolehlah I wat breakfast pagi tadi....


Breakfast bersama nasi goreng cina.... dan roti2 tu semua bukan nya I melantak sorang2 hehehe.... sebahagian aku kirimkan kat Miss 16 yang duk kat asrama... kebetulan my Sis nak gi hantar anaknya ke asrama yang sama jugak... lain2 tu bagi kat "Daddy" I lah.... bawa bekal gi kerja. Sukahati dia dapat roti tu.. bukan tak biasa makan tapi biasalah kan.... kalau yang buat sendiri ni semuanya lebih.... lebih besar.... lebih gebus (mungkin hehe), lebih accessories nyer..... and yang lebih ..... penting.... FREE...hahahaha....


Friday 13 January 2012

Sarapan Pagi Jumaat

Assalamualaikum n selamat pagi semua...... dah beberapa hari tak update blog... bukan apa... cuaca dua tiga hari ni mendung dan hujan so mood pun macam cuaca jgak...hehehe....malas jer nak bergerak..... tapi malam tadi ada sikit hormon rajin melanda....so masuk dapur godek2 bahan yang ada kat dapur tu maka terjadi lah Kuih Kaswi ni. Resepi ni dah lama amik kat tenet tapi dah lupa dari mana sebab dah lama sangat lagipun masa tu belum aktif berblog lagi...so salin n simpan dan tunggu masa jer nak buat. Kalau ada rakan2 yang tahu asal resepi ni bolehlah bagi tahu I ya... bolehlah I inform kat sini nanti.



Pagi ni I juga masak Mee Goreng Lembap (bukan basah okey...sbb tak ada kuah pun) . Kan I dah cakap hormon rajin datang.... so apa lagi I masak lah (sementara hormon masih ada...huahahhaha). Tapi I tak tempek lah resepi kat sini sebab masak biasa2 aja....so you olls tengok jer lah ya...kalau rasa nak makan tu masak sendiri ...hehehehe...

KUIH KASWI
Post by : Ummisarahkitchen

Bahan A
2 cawan air
350gm Gula hitam (ummi guna nisan) - nisan ni macam gula melaka
1 cawan gula pasir - bg yg krg suka manis boleh krgkan gula
daun pandan

Cara :
Masak semua bahan di atas api hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.

Bahan B
2 cawan tepung gandum(+ 3 sudu makan lagi)
1 cawan tepung kanji
4 cawan air
1 sudu makan air kapur
2 sudu makan air abucang - ummi tak letak
2 sudu pewarna coklat

Cara :
Satukan semua bahan A dan B lalu ditapis.
Kukus sehingga masak. Jika menggunakan acuan kecil - 20 minit
Jika menggunakan loyang mengambil masa kira-kira 30 minit
Hidang dengan kelapa(putih) parut yg dikukus dan dibubuh sedikit garam

Note : Ummi tak kukus pun kelapa tu cuma gaul ngan sedikit garam dan terus ngap.....

Saturday 7 January 2012

Selamat Hari Lahir ....... Ummi n Abah

Hari ni 07hb January .... hari lahirku ..... meningkat satu tahun lagi usiaku... sudah tua rupanya hehehe.... dan pada 02hb lepas merupakan hari lahir suamiku.. Selamat hari lahir Abah... moga sentiasa di rahmati dan diberkati hidupmu....

So, entri hari ini sudah tentu berkenaan sambutan hari lahir aku dan suami terchinta.... tapi tak de lah buat besar2 cuma buat makan2 untuk keluarga dan adik beradik saja. Itu pun bukan nya semua yang dapat datang... pada adik2 yang berada jauh diperantauan tu (wah..mcm raya laks) jangan sedih2 nanti balik kita wat geder2 lagi ya...

Puding Kasih Bertaut.... wah! nama jer dah tak tahan kan?...tapi elok juga kan sempena birthday Hubby n Me...... moga kasih kami sentiasa bertaut...huakakaka.... Pada sesiapa yang berkenan ngan puding ni boleh tengok resepinya kat SINI resepi dari Kak Nor. Puding K. Nor ni semuanya sedap2 belaka.

Ada beberapa jenis lagi yang I buat untuk hidangan para tetamuku.....Pandan Layer Kek, Pai Epal, Carrot Cupcake dan juga Laksa Terengganu. Kita tengok gambo2 nyer ya...


Yang ni lak cerita Miss 5 yg dah start sekolah 03hb lepas.... nampaknya seronok bersekolah sampai marah I gi amik dia cepat (bukan cepat pun tp mmg dah masa untuk balik) tak puas main ngan kawan2. 


Tuesday 3 January 2012

CCMS lagi...... n Cheese Tart

Creamy Chicken n Mushroom Sauce lagi...... tapi kali ni bukan ngan Spagghetti tapi ngan "Penne Rigate". Macam-macam nama lah pasta ni kan... tapi yang biasa kita dengar Spagghetti, Macaroni ya tak? kalau yg pelik2 tu nak sebut pun tergeliat lidah dibuatnya. Tapi kan.... Suka hati korang lah nak panggil nama ape pun asalkan bahgia...hikhik...

Kalau korang nak tahu itu lah rupo Penne Rigate yang masih dalam plastik tu.... kalau nak resepi... sama jer ngan resepi yang aku masak ngan spagghetti tu... tengok SINI . Buat sekali mahu buat lagi..... tu lah yg aku rasa... memang sedap.


Hah!! yang ni lak aku buat tahun lepas (macam lama jer bunyi nya) akhir bulan dec lepas untuk bekalan adik2 ku ke "U" Masing2. Sebenarnya dah lama resepi ni terperap kat lam laptop ni tapi hari ni baru terbuat Cheese Tart ni. Itupun cream cheese dah tak larat melangguk kat dlm esbok tu lama2 lagi....

Layan jer lah gambo2 aku nih...adunan cheese tu tercair sikit sebab aku guna telur A.. tok guru dah cakap guna telur B tapi degil... tu lah derhaka lagi... tapi cheese aku sedap jugak hehehe...puji diri sendiri (dah org lain tak nk puji ya tak?)

Kalau member2, adik2, kakak2 nak resepi... buleh tengok kat blog ni HaSue dan cara2 nak lorek kat atas cheese tu... leh tengok kat SINI . Sure menjadi nyer.... bukan aku tak nak tempek resepi kat sini tapi dah lewat malam ni...tak sempat you.....apa2 pun Selamat Mencuba......

Sunday 1 January 2012

Puding Triffle n Selamat Hari Lahir Ayahnda....

Selamat Tahun Baru pada semua......moga tahun baru ini lebih mendatangkan rahmat, meluaskan rezeki, mengharmonikan kehidupan kite semua.....malam tadi kami meraikan hari kelahiran ayahnda tercinta yg lahir pada 31st December 1947.....sekejap saja masa berlalu ...tanpa kita sedari umur kita semakin tua.....dan kami anak2 mu mendoakan dan mengharapkan dirimu beroleh kesihatan yang berpanjangan agar hari2 yang akan dirimu lalui akan memberikanmu seribu manfaat di kemudian hari..... 

Ok, back to normal rutin ku...... sebenarnya aku tak sempat nak membuat or mendeko kek yang grand2 sempena hari kelahiran ayahnda ku sebab sibuk menjahit baju Miss 4 (eh skg dah Miss 5 tp ikut bulan blum sampai lg). Lusa Miss 5 akan start sekolah.... serba sedikit aku bimbang jugak... macamana lah dia kat sekolah nanti ya.... perangai nya kdg2 garang.....kdg2 moody...haish..... susah nak cakap... tunggu jelah 3hb nanti....


Ini je yang sempat aku buat untuk meraikannya.... at least ada lah jugak kan??? tak de lah aku datang dengan tangan kosong jer..... dan sempat lah jugak aku drive ke Kijal beli KFC Family Feast untuk geder2 sama ngan puding aku tu.... cukuplah tu untuk makan malam sambil sambut birthday "Atuk".

 
Itulah rupe Puding Triffle dan kalau ada yang terliur tu...bolehlah amik resepi ni dan buat sendiri ye....hik hik.. Lebihan dari jelly (sbb aku buat 2 kotak) tu aku masukkan dalam acuan dan taburkan buah2an yang lebih tu so jadilah... Puding Buah Jelly or Puding jelly buah...apa2 lah asalkan sama..... tapi sib baik jugak aku buat yg ni sbb mak aku tak suke Puding Triffle tu sbb campur susu......huhuhu...

PUDING TRIFFLE
Sumber : Rahaniss
Sumber : Ummisarahkitchen

Bahan
1 Peket Swiss Roll
1 Tin Buah-buahan Cocktail (ummi + 1 tin slices peach)
1 kotak Kristel Jeli - jenama Nona
1 Tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastad (sukatan membukit) + 1/2 tin air
Yogurt or Whipping Cream

Cara:-
Lapisan 1
Potong swiss roll anggaran 1.5 cm tebal, susun dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit cocktail keatas kek hingga lembap. Ketepikan dan bolehlah masak kastad. 

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula di masak di atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tpg kastad dengan 1/2 tin air) bila susu mendidih, kecilkan api dan kemudian masukkan bancuhan tepung kastad tadi, kacau hingga menjadi likat. Tuang ke atas lapisan 1 (kek) tadi.

Lapisan 3
Buah-buahan cocktail tadi di tabur ke atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas (mengikut sukatan pd kotak jelly) hingga mendidih an masukkan serbuk jelly tersebut, kacau sebentar. Tutup api dan sejukkan sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah) tadi.

Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt @ whipping cream keatasnya, kalau nak cantik taburkan dengan buah strawberry keatasnya.....

Nota :
Ummi skip je lapisan 5 tu...tapi kalau nak buat lapisan 5 tu ummi rasa bagus kalau disejukkan dulu dalam peti ais selepas tuang lapisan jelly and bila nak hidang barulah di letakkan yogurt or whipping cream.

Anda juga menyukai ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...